Uit recent onderzoek van Harvard (MIT) blijkt dat financiële prikkels (bonussen), het proces van innovatie vertraagt of belemmert. Op het eerste gezicht misschien een opzienbarende conclusie maar als je even verder denkt is het niet zo vreemd.

Ten eerste is innovatie een groepsproces waarin medewerkers hun kennis, ervaring en creativiteit vrijelijk delen, zonder daarbij rekening te hoeven houden met evt. financiële consequenties, gebaseerd op resultaat en deadlines. Het nemen van beslissingen tijdens innovatieprocessen verloopt ook sneller zonder financiële prikkels. Ook hiervoor geldt dat de beslissingen die tijdens het proces worden genomen niet direct een financiële impact hebben, dus geen risico inhouden voor teamleden. M.a.w. men is eerder bereid om out of the box te denken, expertise te delen, sneller te beslissen en met creatievere oplossingen te komen.

Innovatiekracht van een onderneming heeft veel meer te maken met de werkomgeving waarin innovatie plaatsvindt en de manier waarop teams met elkaar samenwerken. Het gebruiken en inzetten van kennis en mentale vaardigheden van teamleden speelt daarbij een doorslaggevende rol.

Kortom innovatie heeft alles te maken met vrijheid van denken en ruimte die door de organisatie geboden wordt. Ik ben me ervan bewust dat dit een lastige boodschap is voor bedrijven omdat we veelal leven in een tijdperk van management control en financiële prikkels. Maar innovatie laat zich hierdoor blijkbaar minder goed leiden. Dus als u een innovatieslag wilt maken kunt u er beter voor kiezen om het juiste team samen te stellen en voldoende ruimte voor creativiteit te bieden. Google is hiervan een goed voorbeeld.

Meer weten?

Bel gerust voor een vrijblijvend gesprek.

06-22391932

Henk Schellevis